Badanie PREDIMAR: Dieta śródziemnomorska wzbogacona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia redukuje ryzyko nawrotu tachyarytmii po ablacji migotania przedsionków

Autor opracowania:
Maria Trusz-Gluza
Cel:

Badanie PREDIMAR wykazało, że dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia redukuje występowanie migotania przedsionków (AF). Postanowiono więc ocenić jak takie postępowanie dietetyczne wpływa na ryzyko nawrotów arytmii po ablacji AF.

Materiał i metodyka:

Pacjentów po ablacji AF (720 chorych) randomizowano (1:1) albo do ocenianej diety śródziemnomorskiej lub do grupy kontrolnej bez szczególnej diety. Pierwszorzędowym punktem końcowym był nawrót tachyarytmii przedsionkowej stwierdzanej w okresie od 90. dnia do 18 miesięcy po ablacji. Nawrót arytmii dokumentowano w oparciu o EKG, Holter-EKG lub system KARDIA.

Wyniki:

Nawrót tachyarytmii przedsionkowej stwierdzono u 127 (34,8%) pacjentów w grupie interwencyjnej i u 133 (37,5%) w grupie kontrolnej (HR 0,90; 95% CI 0,71-1,15). Wśród 431 pacjentów z wyjściowo napadowym AF interwencja wiązała się z istotną redukcją nawrotów arytmii (25,2% vs 34,7%, HR 0,69; 95% CI 0,48-0,97).

Wnioski:

Dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia redukuje ryzyko nawrotu tachyarytmii przedsionkowej po ablacji AF u pacjentów z napadowym AF. Takie postępowanie dietetyczne można by zalecać pacjentom dla zmniejszenia ryzyka nawrotu arytmii.